Van idee naar creatie, waar komt al die inspiratie vandaan?

Blog: Van idee naar creatie

Inspiratie om van een idee een creatie te maken

Waar komt toch al die inspiratie voor mijn haakpatronen vandaan?

Hoe krijg ik de ideeën die ik in mijn hoofd heb omgevormd naar daadwerkelijke ontwerpen of creaties? Dat kan op heel veel verschillende manieren! Ik gebruik zeer veel verschillende wegen om mijn einddoel te bereiken.

Maar alles staat of valt met inspiratie. Zonder inspiratie kan ik geen ontwerpen creëren. Inspiratie kan bij mij uit zeer verschillende hoeken komen. De aanzet tot het ontstaan van CB’s Creations ligt bij het modelleren met klei. Klei en haken? Ja!

 

Aan de hand van een aantal patronen zal ik uitleggen waar ik de inspiratie vandaan heb gehaald om deze creaties te ontwerpen.

De inspiratie voor Mr. Franklin Forge, Steampunk Elf

Al vanaf dat ik kan freubelen heb ik ook echt gefreubeld; tekenen, haken, borduren, mozaïeken, Tiffany, glas in lood, kransen maken met van alles en nog wat, beren maken, met servetten werken. Ik heb zelfs nog een korte tijd een poging gewaagd om te schilderen. Ook heb ik een tijd poppen en creaties gemaakt van klei. Het opbouwen van een gezicht met klei gebeurd vaak volgens een vaste volgorde, maar met elke keer weer een andere uitstraling.

 

Na een tijdje met veel plezier patronen van anderen gehaakt te hebben wilde ik eens iets zelf ‘bedenken’.

 

Zou het mogelijk zijn om de klei modeleer technieken toe te passen bij het haken van een gezicht?  Ja, dat kan! Zo is Mr. Franklin Forge, Steampunk Elf ontstaan. Ik ben begonnen met de opbouw van zijn gezicht.

Dit voodoo gezicht, alle onderdelen van het gezicht waren nog vastgespeld, heb ik geplaatst op Facebook in een aantal haakgroepen (voornamelijk Amerikaanse haakgroepen). Hier kwamen veel leuke en grappige reacties op, waaronder dat het hoofd zou lijken op een personage uit Harry Potter. Nu hebben de meeste huis elven in Harry Potter niet zo veel kleren aan en het sprak me ook niet zo aan. Maar dat hij een Elf zou worden stond al wel vast! Wel met kleren aan, maar toch op blote voeten.

Geboetseerd hoofdje door Claudia
Het hoofd van Franklin Forge
Franklin Forge in vol ornaat

Gehaakte creatie met elektriciteitsdraad

Voor mij hoeven mijn creaties ook geen knuffels te worden, waar je mee kunt spelen, dus heb ik van elektriciteitsdraad (aangeleverd door manlief) een frame voor het lichaam gemaakt. Zo kan hij zelfstandig staan.

 

Mijn oudste zoon opperde Steampunk en daar ben ik de kleding op aan gaan passen. Samen hebben we op internet gezocht naar een toepasselijke naam, die nog niet in gebruik was: Mr. Franklin Forge, Steampunk Elf.

 

Bij de Design Contest van Amigurumi Patterns van 2018 heeft hij een mooie 99ste plaats weten te bemachtigen. Niet slecht, als je bedenkt dat er meer dan 700 inzendingen waren.

Tegenwoordig heeft Franklin zelfs zijn eigen pagina op deze website: Franklin Forge!

Mijn stripboekheld als inspiratie voor het haakpatroon van Douwe Dabbert

Ik ben erg gecharmeerd van het werk van Anton Pieck en Rien Poortvliet. De tekeningen van de Efteling en de Kabouters zijn geweldig! Wat had ik vroeger graag voor de Efteling gaan werken… Ook het kijken naar films zoals The Labyrinth en The Neverending Story zorgen voor veel inspiratie. Wat dacht je van Disney tekenfilms of stripboeken zoals Douwe Dabbert! Vanaf het moment dat het verhaal van Douwe Dabbert in de Donald Duck verscheen ben ik een fan van dat kleine vreemde oude mannetje, met zijn toverknapzak, die altijd aparte avonturen beleeft. Mijn meest favoriete verhaal van Douwe Dabbert is: De heksen van eergisteren.

 

Ik had Douwe Dabbert al eens gemaakt van klei, met een lijf van, deels textiel, deels klei. Nu moest er ook een gehaakte versie van komen! Ook dit keer ben ik weer begonnen met het hoofd. Deze keer heb ik een hoofd ontworpen waarbij je wat dikkere wangen haakt. Je kunt het hoofd nog meer vormen door bijvoorbeeld de ogen wat meer naar binnen te trekken of door een mond te maken.

Douwe Dabbert mijn stripboek held
Douwe Dabbert in gehaakte vorm

Klein, gezet mannetje

Douwe Dabbert is een klein, wat gezet mannetje, dus ook het lichaam moest klein en gezet worden. Ook bij Douwe Dabbert heb ik een frame van elektriciteitsdraad gemaakt, zodat hij zelfstandig kan staan. Douwe Dabbert heeft aan elke hand vier vingers. Zijn jasje zorgt ervoor dat hij wat dikker lijkt. Zijn baard heb ik gemaakt van acryl garen en dat flink uitgekamd met een kattenborstel. Na het bevestigen op zijn gezicht heb ik de baard een trimbeurt gegeven. Een takje uit de tuin voor zijn knapzak en Douwe kan de wijde wereld in op zoek naar nieuwe avonturen. :)

Een bezoek aan de markt als inspiratie voor knuffel Gene de Wasbeer

Op vakantie in Noord-Holland is de basis gelegd voor Gene de Wasbeer.

Zoals je weet ben ik opgegroeid in Den Helder en ik woon al weer een hele tijd in Papendrecht. Nee, ik wist in het begin ook niet waar dat lag! (in Zuid-Holland, vlakbij Dordrecht!)

Eén keer in de zoveel tijd, minstens 1 keer per jaar, moet ik even zee snuiven, zee horen en het strand zien.

 

We waren dus op vakantie in Noord-Holland, in Sint Maartenszee. Op de jaarmarkt in Schagen stond een wolkraam en de zeer fluffy uitziende wol riep mij gewoon….

Het was Grizzly van Scheepjes en maar €1,00 per bolletje! Dus ik heb van een mooie kleur grijs 5 bollen meegenomen. Nog geen echte inspiratie, maar ik moest ze hebben. De hele vakantie heb ik af en toe eens naar de bolletjes fluffy garen gekeken.

Scheepje Grizzly
Amigurumi haakpatroon Gene de Wasbeer
Wasbeer als voorbeeld

Gene Simmons van Kiss als inspiratiebron

Eenmaal thuis wist ik wat ik ervan wilde maken: een wasbeer. Op internet vond ik een leuke foto van een echte wasbeer die ik na wilde maken. Haken met dit soort garen is wel een uitdaging. Je ziet niet echt waar je steken zijn en erg strak haken kun je er ook niet mee. Dus deze keer zou het wel een knuffel worden. Met veel steekmarkeerders en steeds weer uitproberen, uithalen en opnieuw proberen is er, in combinatie met katoen garen, een leuke wasbeer uitgekomen. Maar hoe zal ik hem gaan noemen?

 

Die inspiratie voor de naam van Gene kwam toen ik samen met mijn broer en mijn oudste zoon naar een concert van KISS ging in Rotterdam. Geen betere naam dan Gene!!

 

Nu is fluffy garen niet het makkelijkste garen om mee te haken. In Tips om met fluffy garen te haken, heb ik allemaal bruikbare tips voor je!

Kiss in 2017

Katoen garen in de kleur grijs als inspiratie voor de Muisjes Val en Tijn

Net zoals Scheepjes Grizzly mij inspireerde tot Gene de Wasbeer, zo inspireerde Zeeman Cotton mij tot de Muisjes Val en Tijn. Ik had meegedaan met de Hygge Cal, maar wilde daar niet te veel geld aan uitgeven. Ik heb de Hygge toen gemaakt met Zeeman Cotton als basis. En hij is erg mooi geworden! Zodoende had ik nog een paar bolletjes grijs Cotton over. Hmmm, wat is grijs? Een muis!. Weet je wat, ik maak gelijk twee muizen, die niet zonder elkaar kunnen. En ze leefden nog lang en gelukkig!

Haakpatroon 2 muisjes
Pinokkio op mijn boekenkast
The Egg Brothers en het brilletje

Inspiratie kan overal vandaan komen! 

Zoals nu wel duidelijk is kan ik echt overal mijn inspiratie vandaan halen. Als ik een film zie met een leuk karaktertje dan zie ik alweer een gehaakte creatie. Staat er een houten Pinokkio boven op de boekenkast, dan is dat de reden om hem na te haken.

 

Toen ik bezig was met The Egg Brothers zocht ik eigenlijk iets om donkere glazen in de bril te maken, maar dan zouden zijn ogen niet meer zichtbaar zijn. Maar toen ik een gekleurd dekseltje op een beker yoghurt zag, moest ik gelijk weer aan een bril denken. Een flower power bril, een flower power meisje, een soort Janis Joplin..... Joni de Hippie Elf!

 

Als een oud klasgenootje haar profielfoto op Facebook verandert in een figuurtje van Gorjuss dan mondt dat bij mij uit in het maken van Linnette.

 

Mijn oudste zoon had een boek besteld over Vaesen (sprookjesfiguren uit Scandinavië). En daar stonden van die mooie tekeningen in, dan raad je het al, ik kan niet wachten om er één te maken!

 

Kijk ik de serie Vikings dan krijg ik al ideeën hoe mijn eigen Nordman er uit moet gaan zien. En een Inuït (Eskimo) staat ook nog op mijn lijstje. Pedr de Viking is er ook daadwerkelijk gekomen, alleen een Eskimo nog niet.

Janis Joplin met haar roze bril
Haakpatroon Linnette
Stoere vikingen

En soms duurt inspiratie krijgen wat langer…

Ik had een hoofd gehaakt met hoorns. Maar hoe nu verder?

Ik wilde graag een meneer Tumnus van Narnia maken, maar dan heel anders. Ik heb er echt een tijd over gedaan om voor mezelf uit te vogelen hoe ik zijn benen zal maken en ondertussen werd ik afgeleid door allerlei andere inspiratie die op mijn pad komt. Uiteindelijk is het er toch van gekomen: Alwin de Dromenvanger! Je leest er alles over in Alwin Eikenblad, vanger van dromen

 

Mijn hoofd zit altijd boordevol ideeën, soms moet ik die ideeën gelijk haken, soms kan ik ze opschrijven om te bewaren voor later.

Wat zal ik deze keer weer eens gaan ontwerpen…

Hoofd Alwin gehaakt met acryl garen
Haakpatroon Alwin Eikenblad

Is er een creatie waar je meer over wilt weten? Laat het me weten, dan kan ik je mijn inspiratiebron onthullen! Stuur me een berichtje!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.