Alwin Eikenblad, vanger van dromen

Blog: Alwin Eikenblad, het onststaan

Het ontstaan van het amigurumi haakpatroon van Alwin Eikenblad

Herinner je je hem nog?

In mijn blog van Idee naar Creatie had ik al over hem verteld:

Start Alwin Eikenblad

“En soms duurt inspiratie krijgen wat langer…

Ik had een hoofd gehaakt met hoorns. Maar hoe nu verder?

Ik wilde graag een meneer Tumnus van Narnia maken, maar dan heel anders. Ik heb er echt een tijd over gedaan om voor mezelf uit te vogelen hoe ik zijn benen zal maken en ondertussen werd ik afgeleid door allerlei andere inspiratie die op mijn pad komt. Uiteindelijk is het er toch van gekomen: Alwin de Dromenvanger!”

 

Echt, deze keer duurde het heel veel langer!

Hij heeft weken, misschien wel maanden beneden in de woonkamer gestaan zodat ik steeds even kon kijken en misschien, heel misschien zou ik dan spontaan weten hoe ik verder zou gaan. Later is hij verhuisd naar de slaapkamer, kon ik hem nog steeds zien, maar niet zo vaak.

 

Ik heb hem gehaakt met Royal van Zeeman op haaknaald 3. Het hoofd is vrij groot geworden. Mijn man vond dat ik het bij een hoofd moest laten, mooi op een houten sokkel! ‘Dat is ook wel leuk’, dacht ik, ‘maar ik wil er toch een lichaam bij.’ Als ik een bijpassend lichaam zou maken dan zou hij wel erg groot gaan worden.

 

Dus het eerste idee was ontstaan: ik zou opnieuw beginnen met katoen en op haaknaald 2,5. Maar hoe dan verder?

Hoofd Alwin gehaakt met katoen

Een faun of toch een trol als haakpatroon?

Er zat al een idee in mijn hoofd, dat hij een soort faun moest worden, een soort meneer Tumnus van Narnia maar dan heel anders! Ik had al een schetsje van zijn hoofd gemaakt. En zoals je kunt zien ben ik daar ook weer iets van afgeweken.

 

Wat als ik hem half trol, half faun zou maken? Een creatie met hoorns, behaarde benen en grote blote voeten! Ik had zelfs al een naam via internet voor hem gevonden, gebaseerd op zijn hoorns: Alwin Rapidhorn. Want wat is een creatie zonder naam? Maar ook namen kunnen veranderen…

Tekening van Alwin
Faun als voorbeeld

Ter inspiratie ben ik op internet gaan zoeken en ik kwam op Pinterest een aantal heel bijzondere en interessante afbeeldingen tegen. Eén ervan was een zeer interessante dame met een staf met een dromenvanger van Bryan Syme. Dat zou leuk zijn voor Alwin, een staf met een dromenvanger!

 

 

Armen, benen en haar

Hij had nu al naast een hoofd ook al armen en benen. Het haar van Alwin heb ik gemaakt van een stukje bont van een oude jas van mijn oma. Wist je dat je nog veel meer leuke dingen kunt doen met nep bont in combinatie met jouw haakwerk? Je kunt er alles over lezen in mijn blog:

Haken en nep bont een goede combinatie.

 

Alwin had ook al een staf maar hij zat nog steeds met een ontbloot bovenlijf.

tekening Bryan Syme ter inspiratie

Fantasie figuur uit het bos

Ik vind hem echt een bosfiguur en al gauw kwam ik op het idee om een soort vestje van bladeren, van eikenbladeren om precies te zijn, te maken. Ik heb er nog een eikeltje bij gehaakt en het plaatje was compleet. Dit was ook gelijk het moment om de naam van Alwin te veranderen.

 

Na maanden denkwerk en wachten op de juiste inspiratie is Alwin Eikenblad, Vanger van Dromen, geboren! In het Engels staat hij bekend onder de naam Alwin Oakleaf!

 

Alwins vader is een faun en zijn Moeder is een trol. Hij leeft in het bos bij een grote oude eikenboom. ’s Nachts gaat hij op pad om slechte dromen te vangen. In de morgen glijden deze slechte dromen van zijn dromenvanger af en drogen op in de ochtendzon. Soms laat hij een magische eikel zodat je weet dat hij langs is geweest…

Het proces van ontwerpen van Alwin is in 2017 begonnen.

In april 2018 is het patroon gepubliceerd!

Amigurumi haakpatroon Alwin Eikenblad

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.