Haakwerk en nep bont: een goede combinatie

Nep bont gebruiken bij jouw haakwerk

De leukste manieren om nep bont bij jouw haakwerk te gebruiken

 

Gebruik jij al nep bont bij jouw gehaakte creaties?

Nee?! Je weet niet wat je mist!

Voordat ik laat zien wat je allemaal met nep bont kunt doen, zal ik  je eerst nog wat voorbeelden laten zien met Fluffy garen en acryl garen.

 

Amigurumi haakpatronen en fluffy garen

Als je al een aantal amigurumi haakpatronen hebt gemaakt dan heb je vast ook al wel eens fluffy of pluizig garen bij een creatie gebruikt. Het staat zo leuk aan een paar laarsjes of een randje van een jurkje van een pop of elf! Maar ook hele pruikjes of baarden en snorren van fluffy garen zien er leuk uit. Het geeft jouw creatie iets liefs, iets grappigs en iets aaibaars.

 

Nu is fluffy garen niet altijd het makkelijkste garen om mee te haken. Maar als je steekmarkeerders gebruikt, het liefst een heleboel, en een grotere haaknaald dan wordt het al een stuk makkelijker. Als je vaker met fluffy garen hebt gehaakt dan kun je zelfs voelen waar je de haaknaald in je werk moet steken.

Twee voorbeelden van mijn creaties met fluffy of pluizig garen zie je hier. Pedr de Viking met een baard gehaakt van Fluffy garen en Jutter Nol met haar en baard van weer een ander merk fluffy garen. Hoe wilder hoe beter!

Pedr de Viking met baard van fluffy garen
Jutter Nol heeft springerig haar van fluffy garen

Haken van baarden en haar van acryl garen

Een goed alternatief voor fluffy garen is het werken met acryl garen. Je hebt al harig acryl garen dat je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor een randje. Maar gewoon acryl garen kun je heel goed uitborstelen. Je knoopt draden van het garen op het hoofd van jouw pop of creatie en je borstelt deze voorzichtig uit met een kattenborstel. Ook een baard kun je leuk wild maken met het uitborstelen van acryl garen. 

 

Douwe Dabbert heeft bijvoorbeeld haar en een baard gekregen van acryl garen. Dit heb ik heel goed uitgekamd met een kattenborstel en netjes in model geknipt.  

Douwe Dabbert met een baard van acryl garen dat uitgeborsteld is.

Nep bont: het alternatief voor fluffy en acryl garen!

Een heel leuk en makkelijk alternatief voor fluffy garen en het uitborstelen van acryl garen is het gebruiken van nep bont. Imitatie bont wordt meestal gemaakt van polyester, polyamide of acryl. Dit geeft prachtige bontjes als resultaat die soms niet van echt zijn te onderscheiden. Ook kunnen er prachtige motieven aan worden toegevoegd en nog leuker, ze zijn er in allerlei kleuren en van kort- tot langharig. Misschien zit er ook wel een randje bont aan de capuchon van jouw winterjas?

 

Het verwerken van imitatie bont

Nep bont knip je met een scherpe puntige schaar, het liefst een stoffenschaar. Draai de stof met de vacht van je af, knip alleen door de stof, niet door de haren of het vacht. Zo knip je die mooie lange haren niet af en voorkom je ook dat je nog dagen door pluizen wordt achtervolgd!

Nep bont kun je met naaigaren of flossdraad vastnaaien, of met textiellijm vastlijmen.  

 

Langharig of kortharig bont voor jouw amigurumi

Nep bont verwerken als randje aan laarzen, jasjes en jurkjes. Het hoeft maar een klein dun randje te zijn en je krijgt al een heel ander effect. Knip een strookje nep bont af en naai of lijm dit als randje op jouw creatie.

Een pruik maken van bont kan natuurlijk ook. Je kunt een stoere hanenkam creëren met een strook bont, maar als je reepjes bont neemt, kun je het hele hoofd bedekken. Naai of lijm het vast. Een amigurumi creatie waar je stukjes bont op hebt vastgelijmd is natuurlijk niet zo geschikt om heel intensief mee te spelen, maar wel geweldig om naar te kijken als decoratie.

 

Je kunt natuurlijk een baard en/of snor haken voor jouw gnome of stoere vent, maar wat dacht je van een stukje langharig nep bont? Kijk maar eens naar de foto’s! Je hebt maar een klein stukje nodig en het effect is echt super! Hoe wilder hoe beter!

 

Kabouter Jiggle heeft ook een baard en zelfs een snor gekregen, gemaakt van een stukje langharig dik wit nep bont. Kijk hem daar eens heerlijk zitten! Zijn snor en baard netjes in model!

Alwin Eikenblad met nep bont haar.

Alwin Eikenblad heeft haar van nep bont.

Gehaakte gnomes in de sneeuw met nep bont baarden

Deze Kerst Gnomes hebben beiden een baard van nep bont.

Kabouter Jiggle met een baard van nep bont

Kabouter Jiggle heeft zelfs ook een snor van nep bont.

Pompon maken op verschillende manieren

Je hebt vast wel eens een pompon gemaakt van wol. Twee cirkels knippen van karton met een gat in het midden en daar dan wol omheen wikkelen. Zulke pompons zijn super leuk om grappige poppetjes van te maken, aan je tas te hangen of op een muts te doen.

Je kunt op nog meer manieren pompons maken, bijvoorbeeld om een vork of om een aantal vingers, je krijgt dan kleine pomponnetjes. Je kunt ook met een pomponmaker pompons maken.

Om pompons op de bovengenoemde manieren te maken gebruik je allemaal een bolletje wol of acryl.

 

Wat dacht je van een pompon van nep bont?

Ze zijn zo vrolijk, kleurrijk, langharig en zo heel zacht, die pompons van bont! Hang ze aan jouw tas, jouw sleutelhanger, aan je fiets of bevestig er een bovenop een muts! Succes gegarandeerd!

 

Maar wist je dat ze ook heel leuk zijn als lijfje onder een gehaakt hoofdje? Deze nep bont pompons met een gehaakt hoofdje noem ik Funnies. Funnies zijn er in allerlei soorten, allemaal met een eigen persoonlijkheid. Er is een hele familie van Funnies, er zijn Halloween Funnies, Kerst Funnies, Pieten Funnies en Baby Funnies. Kortom er zit voor iedereen wel een Funnie tussen. Ook deze Funnies kun je aan jouw tas of sleutelhanger hangen. Ze zijn heel decoratief. Een leuk klein projectje tussendoor voor zowel de beginnende als gevorderde haker.

 

Hoe maak je een pompon van nep bont?

Het maken van een bont pompon is helemaal niet moeilijk. In een aantal simpele stappen kun jij ook een pompon van nep bont maken. Het staat allemaal beschreven in de gratis werkbeschrijving: Hoe maak ik een pompon van nep bont? Een handig document om bij de hand te hebben voor als je een van de Funnies gaat maken. Vraag ‘m hier aan 👇

Funnies Mina met een lijf van een nep bont pompon.

Funny Mina met een lijf van een nep bont pompon.

Ik hoop dat ik je weer nieuwe ideeën heb gegeven om eens anders te kijken naar de capuchon van jouw winterjas, of naar dat leuke kleedje van nep bont, dat je over een dressoir hebt gedrapeerd…!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.