Achter de schermen van een crochet along

Achter de schermen van een crochet along

Achter de schermen van een Crochet Along! 

Ik neem je mee achter de schermen van een crochet along van CB’s Creations. In de 6 jaar dat CB’s Creations nu bestaat heb ik al 7 keer eerder een CAL georganiseerd.

 

Als je je nu afvraagt: wat is een crochet along en wat is een CAL? Heel kort: het is,  in een aantal weken, een haakpatroon samen haken. Elke week ontvang je een deel van dat haakpatroon.

Wil je de uitgebreidere beschrijving lezen, dan wil ik je graag dit blog aanraden: Wat is een crochet along?

De haakpatronen van de vorige Crochet Alongs

Zoals je hieronder kunt zien zijn de onderwerpen van een crochet along van CB’s Creations zeer divers, maar, ik zie mijn eigen trend nu pas: er komt altijd een dier in voor! ;)

 

2018 Hondje Tanja en Bloempothuis van Mol en Muis

2018 winter CAL: IJsbrand de Beer

2019 Halloween CAL: Halloween Heksen en Kat

2020 Zomer CAL: Ticket to the Tropics, Faye Flamingo

2021 Nostalgie CAL: Schuitje varen, theetje drinken, Kopje Thee

2022 Kikker Nelson en zijn Banjo

 

IJsbrand de Beer en de Halloween Heksen hebben ook een eigen blogje!

Haak je mee met CB’s Creations?

Binnenkort kun je voor de 8e keer met CB’s Creations mee haken. De eerste 2, mijn Hondje Tanja en Bloempothuis voor Mol en Muis, werden georganiseerd binnen bestaande facebookgroepen. Dan worden er veel taken uit handen genomen door de beheerders van deze groepen. Het jaar 2018 was een goed crochet along jaar, er waren er maar liefst 3!

Vanaf mijn ontwerp van IJsbrand de Beer in 2018 heb ik de crochet alongs georganiseerd in mijn eigen Facebookgroep (Crochet Along with CB's Creations).

 

Haken voor beginners en gevorderden

Elk jaar ontwerp ik een patroon speciaal voor de crochet along. Het is dus altijd een nieuw haakpatroon. Om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven om mee te doen, houd ik rekening met het garen dat ik gebruik en het ontwerp.

IJsbrand de Beer was bijvoorbeeld gemaakt met Royal van Zeeman. Maar wilde je hem maken met katoen dan kon dat natuurlijk ook. Je kunt in mijn crochet alongs er altijd voor kiezen om mee te doen met jouw eigen garen in jouw eigen kleuren.

 

Hondje Tanja was ontworpen met Stone Washed garen, maar met elk ander garen wordt het hondje net zo leuk! Onlangs heb ik haar nog gehaakt met sokken wol, ze werd zo’n lief knuffeltje!

De andere ontwerpen zijn allemaal gemaakt met katoen garen, met zo hier en daar een beetje fluffy garen! Maar het was alleen een beetje fluffy garen op de vleugels van de flamingo, of het werd gebruikt om er het haar van de Halloween heksen van te maken.

 

De ontwerpen zijn allemaal geschikt voor zowel de beginnende en gevorderde haaksters. Als je de basissteken kent, zoals een Magische  Ring, een Vaste en een Halve Vaste, dan kun je al aan alle van mijn crochet alongs meedoen. Er komen ook wel wat andere steken in voor zoals een Stokje of een Half Stokje, maar amigurumi haakpatronen zijn meestal niet ingewikkelder dan dat.

Van idee naar haakpatroon

Voordat de crochet along van start gaat heb ik de creatie al bedacht en gehaakt. Ik schrijf gelijk mee terwijl ik aan het haken ben en maak stap voor stap foto’s. Waar zou ik zijn zonder mijn opschrijfboekje! Het gebeurt ook regelmatig dat ik een ontwerp nog een keer haak.

 

Maar dan komt het: het patroon moet ook nog uitgetypt worden. Ik plaats mijn stap voor stap foto’s ertussen, controleer of ik alle benodigde materialen in het patroon heb staan. Ook mogen alle gebruikte afkortingen van de haaksteken niet ontbreken.

 

Testen van het haakpatroon

Het patroon is dan klaar om getest te worden. Ik heb een team van Super Test Haaksters die als ze tijd en zin hebben mijn haakpatronen met heel veel liefde testhaken.

Alle fouten worden er op deze manier uitgehaald, ook de meeste typefouten. Soms komt het voor dat er nog een typefoutje in staat, maar dat is snel verholpen.

 

Haakpatronen in Nederlands, Engels en Duits

Al mijn haakpatronen zijn er in 3 talen, Nederlands, Engels (de Amerikaanse haaksteken) en Duits. Dus als de dames aan het testhaken zijn, ben ik mijn patronen aan het vertalen. Zo kan ik ook gelijk alle fouten verbeteren die naar boven komen. Voor een crochet along verdeel ik daarna het patroon in delen. Er moet altijd een logische volgorde in een haakpatroon zitten. Bij het verdelen van een patroon in delen, kijk ik ook naar de hoeveelheid om te haken en wat goed samen zou gaan, zoals bijvoorbeeld een hoofd en een hoed in het zelfde deel, het sjaaltje kan dan weer bij een ander deel ondergebracht worden. En natuurlijk moeten alle documenten ook nog omgezet worden in een PDF.

 

Het patroon is klaar, de CAL kan beginnen, toch? Bijna!

Ik bereid alle berichten voor om de CAL bekendheid te geven. Tevens bereid ik alle wekelijkse berichtjes voor, die in de speciaal ervoor opgerichte Facebookgroep worden geplaatst.

Dit zijn dan de berichtjes dat er vragen gesteld kunnen worden, per deel. Dat je jouw voortgang per deel kunt laten zien etc.

Tijdens de crochet along

In de weken tijdens de crochet along ben ik druk bezig met het beantwoorden van vragen over het patroon, over het downloaden van het patroon, over het vergeten te downloaden van een patroondeel etc.. Gelukkig heb ik altijd hulp van diezelfde Super Test Haaksters. Wat een crochet along ook zo leuk maakt is dat de leden van de groep elkaar onderling ook helpen. Uiteraard krijgt iedereen die een deel af heeft en een complete creatie laat zien een like en een vrolijke opmerking.

Strandhuisjes, crochet along haakpatroon

Haakhulpje Strandhuisjes!

Dit jaar is het de eer aan de leuke Strandhuisjes als haakhulpje om te schitteren in de crochet along. Deze Strandhuisjes zijn super handig! Je kunt er al jouw haaknaalden, schaar en nog veel meer in kwijt! Jouw meetlint krijgt ook een speciaal plekje en een lieve krab zorgt voor jouw spelden!

Ik heb alle informatie over de crochet along van de Strandhuisjes op een rijtje gezet. De crochet along van de Strandhuisjes start op 7 juni.

Maar waarom is een Crochet Along nou zo leuk?

Je leest er alles over in mijn blog: Wat maakt een Crochet Along zo leuk?

Reactie plaatsen

Reacties

Carin Rietveld
2 jaar geleden

Jouw blogs zijn altijd zo leuk en duidelijk geschreven, informatief op een hele plezierige manier, maar ook de patronen, contact tussen jouw en de ander zijn super. Dankjewel voor wat je allemaal voor ons doet. Beregoede leuke patronen van een hele toffe leuke ontwerpster

lida Weekhout
2 jaar geleden

Al 3 mee gedasn mooie patronen doe nu ook graag weer mee

Marjan Schepers
2 jaar geleden

Wauw, een hele organisatie, daar gaat veel tijd en liefde in! Maar erg leuk om te lezen!