Schoenen haken voor jouw gehaakte pop

Gehaakte schoentjes om te maken voor jouw pop

Gehaakte schoenen, laarzen of slippers voor jouw gehaakte pop!

Wie de schoen past trekke hem aan!

Een schoen of een laars maakt de outfit van jouw gehaakte creatie compleet. Je kunt met de schoenen en de kleur van de schoenen nog eens extra het karakter van jouw gehaakte pop benadrukken! De meeste schoenen en laarzen worden gelijk aan het been van de creatie vastgehaakt, maar er zijn ook poppen die schoenen hebben, die je aan en uit kunt trekken. Vaak zijn dat ook poppen waar je de rest van de kleren ook kunt verwisselen. Mijn IJsbrand de Beer is daar een goed voorbeeld van. Je kunt IJsbrand ook omtoveren in een hulpje van de Kerstman.

 

Een aantal van mijn creaties loopt op blote voeten zoals Alistair MacFire, Victoria Amber Fleming, Joni de Hippie Elf en natuurlijk Franklin Forge. Zij zouden er niet aan moeten denken om schoenen te moeten dragen, alhoewel Franklin in de winter ook wel eens een paar lekkere warme bontlaarzen zou willen hebben!

 

Klik op de foto en je komt bij het patroon!

Zo veel verschillende schoenen

Er zijn schoenen in allerlei soorten en maten. Er zijn schoenen die gemaakt zijn om te wandelen, te werken, te dansen en te sporten. Veel sporten hebben ook hun eigen soort schoenen.

Dan heb je natuurlijk ook nog de schoenen die voor het gemak zijn gemaakt, zoals de pantoffels en de instappers of die voor mooi weer zijn  gemaakt, zoals de sandalen. Ook zijn er schoenen om je te beschermen tegen regen en kou, zoals regenlaarzen en gewone laarzen. Laten we vooral de schoenen om er mooi uit te zien niet vergeten: pumps, stiletto, hoge hakken!

 

Schoenen kunnen op verschillende manieren aan de voet worden vastgemaakt, bijvoorbeeld met veters, met gespen of met klittenband.

Zoals ik net al aangaf worden bij gehaakte poppen vaak de schoenen aan het lijf vastgehaakt, dat is ook het geval bij de meeste van mijn ontwerpen. Ik zal je aan de hand van mijn creaties een aantal voorbeelden van schoenen laten zien.

Nieuwe gehaakte schoenen!

In een haakpatroon staan de schoenen van de creatie ook beschreven. De basis heb je dus al, maar hoe maak je daar nu andere schoenen van?

 

Kleur: kies voor een hele ander kleur garen dan het voorbeeld. Zo creëer je een andere stijl en look die bij jouw gehaakte pop passen.

 

Materiaal: kies eens een heel ander garen om de schoenen mee te haken. Het is wel zo dat als je heel dun of heel dik garen gebruikt, je dit ook voor de rest van de creatie moet gebruiken, omdat je anders rare verhoudingen gaat krijgen. Maar ik kan me wel een clown voorstellen met super grote voeten!

 

Stijl: van een paar gehaakte schoenen kun je door andere kleur veters en een andere kleur zool, zo een paar sportschoenen van maken!

 

Decoratie: Haak de schoenen in een heerlijke roze kleur en versier ze met knopen, lintjes, kralen of  bloemen. Je hebt binnen de kortste keren hele andere schoentjes.

Puntige Elfen schoenen

Er bevinden zich een aantal elfen onder mijn ontwerpen, een aantal van hen heeft blote voeten en een aantal van hen heeft puntige schoenen. Deze puntige schoenen zijn leuk in allerlei kleuren en maten!

ROFL heeft zelfs een paar leuke kralen op de punten van zijn schoenen.

Er zijn echter 2 creaties die geen Elf zijn, maar wel puntige schoenen hebben. Dit zijn Douwe Dabbert en Kabouter Jiggle.

De schoenen van Jiggle zie je in de allereerste foto met de titel van dit blog erin.

Laarzen

Laarzen beschermen je tegen nattigheid en kou! Laarzen worden ook vaak gedragen als er gewerkt moet worden! Kijk maar eens naar Penny, zij draagt laarzen om in de tuin te werken. Rinus heeft ze aan tijdens zijn werk als vuurtorenwachter. Maar ook mijn creaties Jutter Nol, Flint, Ferre en Pinokkio dragen laarzen. Pedr de Viking heeft lekkere warme laarzen aan met een randje bont, net zoals Merri X-Mas!

Deze laarzen zijn allemaal onderdeel van de benen van de creatie. Ze worden er dus aan vast gehaakt. 

Slippers of pantoffels

De zusjes Sandy en Mandy dragen pantoffeltjes om hun voetjes lekker warm te houden! Zijn ze niet schattig met dat randje fluffy garen? Marina trekt haar slippers aan op een warme zomerdag en gaat lekker naar het strand. Haar slippers zijn versierd met een bloemetje, maar wat dacht je van wat leuke kralen om op de slippers te borduren?

Ook Xander MacNeander loopt op slippers zoals je kunt zien!

Schoenen om aan en uit te trekken

Een aantal van mijn creaties hebben schoenen die ze aan en uit kunnen trekken. Dat geldt ook voor de rest van hun kleding. Haak hun kleding en schoenen in meerdere kleuren en ze hebben steeds wat anders om aan te trekken!

IJsbrand de Beer kan zich zelfs verkleden als hulpje van de Kerstman, hoe leuk is dat?!

Schoenen, clown schoenen, werkschoenen en sportschoenen

Vaak hoef je alleen de kleur van de schoen te vervangen en er andere veters in te doen en ze zien er al heel anders uit. Kijk maar eens naar de schoenen van The Egg Brothers, Bobby Joe en Chef Antoine of Stiekem Sterke Simon.

De clowns schoenen zijn wat groter en langer dan de normalen schoenen en die kun je nog extra versieren als je dat zou willen!

Al deze schoenen, zijn net als de schoenen van Poppy en Simsala, aan het lijft vast gehaakt. Maar je kunt de schoenen van Simsala en Poppy ook heel goed als losse schoenen haken. Laat ze dan aan de bovenkant wat meer open, zodat er ook nog voetjes in kunnen!

Klompen

Waarom draagt een boer eigenlijk klompen? Klompen worden al sinds de oudheid gedragen door arbeiders en boeren. De simpele reden hiervoor is dat leren schoenen in de Middeleeuwen onbetaalbaar waren. Door de modderige grond in Nederland waren de klompen perfect schoeisel.

Boer Henk draagt ook klompen en zelf gehaakte geitenwollen sokken!

Laarzen, sokken en schaatsen als decoratie

Deze ontwerpen zijn niet geschikt voor poppen, ze zijn net zo groot als echte laarzen, sokken en schaatsen. Ze zijn dus heel geschikt als decoratie voor jouw Halloween-, Kerst- of Winter Huis!

Ik zie de Heksenlaarzen al hangen naast jouw bezem, of de Kerstsok bij de kachel. Zoek een oude slee en leg daar een paar gehaakte schaatsen op en jouw winterhoekje is klaar.

Extra gehaakte accessoires

Wat ik ook super leuk vind om te doen is om bij elke creatie passende accessoires te haken, zoals je hierboven kunt zien bij de tas en het hoedje van Poppy. De hoeden van Joni en Ent bijvoorbeeld, passen perfect bij hun karakter. Joni heeft een zonnebloem als hoed en Ent een vogelnestje. Er zijn niet veel van mijn gehaakte creaties die geen hoed of pet hebben!

Geef eens een gehaakt schoentje cadeau!

Zomaar een paar schoentjes haken en die als cadeautje geven! Poppenliefhebbers en kinderen zijn er dol op! Maar een leuke klomp, elfenschoen of sneaker zijn ook geschikt om een sleutelhanger of tashanger van te maken. Ook een leuk idee: een schoen als extraatje bij een envelopje met geld!

 

Hoogste Tijd voor Sinterklaas

Sinterklaas en schoenen horen bij elkaar! Als Sinterklaas in het land is, dan mag je je schoen zetten!

Vroeger liep men op klompen en toen werd er een klomp bij de schoorsteenmantel neergezet. Tegenwoordig zie je allerlei verschillende schoenen bij de kachel of verwarming staan, van gympen, pantoffels, laarzen, gewone schoenen maar ook zelf geknutselde schoenen!

Een brief voor Sinterklaas erin, wat lekkers voor zijn paard en de volgende ochtend zit er een leuk klein cadeautje in!

Nu kun je natuurlijk niet wachten om al deze creaties en die verschillende schoenen zelf te gaan haken! Al deze patronen vind je hier:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.