Hoe maak je leuke foto's van jouw amigurumi?

Blog: Hoe maak je leuke foto's van jouw amigurui?

Hoe maak je leuke foto's van jouw amigurumi, gewoon met jouw Smartphone?!

Jouw amigurumi op de foto

Je hebt net de laatste hand gelegd aan een amigurumi haakpatroon waar je mee bezig was. De laatste draadjes van jouw gehaakte creatie zijn weggewerkt! En wat is het toch een super leuke amigurumi geworden! Je bent er zo trots op dat je er graag een foto van wilt maken en die wilt delen op jouw eigen tijdlijn op Facebook, op Instagram of in haak-gerelateerde Facebookgroepen. Je hebt helemaal gelijk! Het is hartstikke leuk om jouw gehaakte creaties te laten zien. Ik zelf vind het altijd erg fijn om naar de werkjes van anderen te kijken.

 

Je kunt jouw creatie op het aanrecht zetten tussen de boodschappen en een foto maken, maar ik heb een paar simpele tips voor je waardoor jouw foto’s nog leuker worden en jouw creaties de foto’s krijgen die ze verdienen. Gewoon met jouw smartphone!

Tips van Antoinette van AE Fotografie

Bij het maken van dit blog heb ik tips gekregen van Antoinette E Pas van AE Fotografie. Antoinette heeft de foto’s voor mijn Amigurumi Haak Bookazine Aan de Kust gemaakt. Haar foto’s van gehaakte creaties zijn echt super!

Ze maakt natuurlijk foto’s met een professionele camera, maar deze tips zijn speciaal voor het maken van foto’s met jouw telefoon, inclusief voorbeelden van foto’s van Antoinette die ze gemaakt heeft van haar creaties van mijn haakpatronen, aangevuld met foto’s die ik zelf met mijn smartphone heb gemaakt!

Zomaar een foto van Poppy voor het echte fotowerk
De uiteindelijke foto van Poppy!

Inspiratie om de mooiste foto's te maken

Met deze tips wil ik je inspireren om jouw geweldige creatie op een andere manier op de foto te zetten! Net zoals deze foto’s van Poppy.

Lens en beeldscherm schoon maken

Maak jouw cameralens schoon met een microvezeldoekje, met zo’n zelfde doekje maak je ook een bril schoon. Als de lens schoon is, zullen de foto’s ook scherper worden. Maak ook gelijk het beeldscherm van jouw telefoon schoon. We kunnen aan de slag!

 

 

Focus op het haakproject

Zet jouw gehaakte creatie in de spotlight. Zoek een leuk plekje op en gebruik wat bijpassende accessoires, ook wel rekwisieten of met een Engels woord: props genoemd! Houd de achtergrond en ondergrond rustig, de focus moet echt liggen op jouw amigurumi. Neem de tijd om te bepalen hoe je jouw amigurumi op de foto wilt zetten.

 

Antoinette heeft allerlei rekwisieten gepakt om een foto te maken van Harrison. Daarmee gaat ze schuiven totdat ze de juiste foto heeft gemaakt, zoals je hieronder kunt zien. De onder- en achtergrond is trouwens een yoga-mat. Deze foto is binnen gemaakt.

Schuiven met props voor de foto
Het eindresultaat: een prachtige foto van Harrisson

Foto’s binnen of buiten maken

Als je binnen foto’s neemt probeer dan een plekje te vinden of te creëren bij een raam, zodat je mooi licht hebt. Probeer overdag je foto’s te maken voor het beste licht en de beste kwaliteit. Maak geen foto’s tegen het licht in. Maak ook geen foto’s in direct zonlicht, dat geeft harde schaduwen. Zoek dan een plekje met een beetje schaduw.

Een rustige achtergrond kun je maken met bijvoorbeeld een doek, een plaid of een stuk papier. Misschien heb je wel een mooi stukje muur waar jouw creatie voor gezet kan worden. Wist je dat een yoga-mat ook een hele mooie achtergrond en ondergrond kan zijn?

 

In de natuur zijn hele leuke plekjes te vinden om foto’s te maken van jouw amigurumi. Je hoeft niet perse naar een park of een bos, in jouw achtertuin of op het balkon kun je ook de mooiste foto’s maken.  Probeer ook buiten de focus te laten liggen op jouw gehaakte creatie. Ook hier geldt weer, neem geen foto’s tegen het licht in en in direct zonlicht.

Squeek en Cattery Fra Vesken buiten op een bankje
Squeek helemaal in Paas stemming

Squeek is erg fotogeniek! Twee geweldige voorbeelden van Squeek, samen met een kitten van Cattery Fra Vesken die buiten zijn gemaakt, zonder al te veel extra props.

Diepte creëren in jouw foto’s

Zet jouw amigurumi niet te dicht tegen de achtergrond aan, zodat deze bijna wegvalt in de foto.

Houd het rustig rondom jouw amigurumi en zet een klein dingetje passend bij jouw creatie op de voorgrond om diepte te creëren. Deze kleine accessoires komen dan niet scherp in beeld, maar je behoudt wel de diepte in de foto.

Speel ook met de hoogtes voor een leuk effect. Zak eens door je knieën of ga wat hoger staan, probeer eens uit verschillende hoeken een foto te maken. Je krijgt een hele andere kijk op jouw creatie!

Op jouw camera in jouw telefoon kun je ook kiezen voor live focus, dan wordt alles om jouw creatie wat waziger, probeer het eens uit, dat geeft een mooi effect!

Squeek op een doos, sobere foto
Foto van een door Antoinette gehaakte Gnome

Twee voorbeelden van Antoinette van het creëren van diepte zonder al te veel rekwisieten.

Voor deze foto heb ik plat op mijn buik op het strand gelegen!

Bewerken van foto’s

Je kunt de gemaakte foto’s nog bewerken op jouw mobiele telefoon met een foto app zoals Snapseed, Ligthroom of met de bewerkingsmogelijkheden die jouw telefoon heeft. Zo kun je met de tools van jouw telefoon de helderheid, scherpte, schaduwen etc. aanpassen. Maar dat is heel persoonlijk en de een vindt dit wel leuk om te doen, de ander niet.

Je kunt jouw foto’s wel bijsnijden bijvoorbeeld, als er een randje opstaat dat er eigenlijk niet op hoeft.

 

De foto hiernaast heb ik genomen van Squeek gemaakt door mijn moeder. De neus van Floor, de hond van mijn ouders staat er ook op, dit is dan een kwestie van even dat randje met de nieuwsgierige neus weghalen!

Squeek op de foto met de neus van Floor de hond

Smartphone: Staand of liggend

Staand of liggend: dan heb ik het over jouw telefoon. Alhoewel, als je erbij gaat liggen krijg je heel verrassende foto’s. Maar alle gekheid op een stokje, ik heb het echt over jouw telefoon. Neem niet altijd foto’s als je jouw telefoon rechtop houdt. Draai jouw telefoon eens een kwartslag. Zo krijg je niet van die hele smalle foto’s. Zie het voorbeeld hieronder van mijn 2 flamingo’s op het strand van Den Helder!

Foto liggend van Faye Flamingo
Foto staand van Faye Flamingo

Telefoon stil en beeld scherp

Om geen bewegende en onscherpe foto’s te krijgen is het verstandig om jouw telefoon stil te houden. Een extra tip is om een goedkope mini tripod en bluetooth afstandsbediening aan te schaffen, zodat je overal mooie foto’s kan maken!

Je hebt ook meer stabiliteit, minder beweging als je gebruik maakt van de aan/uit knop van jouw telefoon met het maken van foto’s.

Daarnaast is het belangrijk dat het beeld scherp wordt gesteld. Met jouw vinger tik je op jouw scherm, op jouw creatie, zodat de camera zich kan focussen op jouw creatie, zodat deze scherp in beeld komt.

 

 

Liever niet inzoomen

Hoe meer je een foto inzoomt hoe onscherper de foto wordt. Het zal op je telefoonscherm niet gelijk opvallen, maar als je de foto op de PC bekijkt, zie je dat de foto onscherp is.

Grotendeels wordt de kwaliteit van de foto bepaald door het aantal pixels. Hoe meer je inzoomt, hoe minder pixels je daardoor overhoudt, hoe minder scherp de foto is.

Beter is zoomen met je voeten 😉, dus ga wat dichter bij jouw creatie staan!

Regel van derden

Zet je grid van je telefoon aan. Deze is te vinden onder de instellingen van jouw telefoon als hulplijnen. Een grid bestaat uit 4 lijnen die zichtbaar zijn op jouw beeldscherm en het scherm in 9 vlakken verdeeld. De snijpunten van de lijnen zijn de ideale punten om jouw creatie te positioneren. Dat betekent dat jouw creatie niet perse in het midden hoeft te staan, maar wordt de foto misschien wel mooier als je jouw amigurumi net even iets meer naar rechts of naar links plaatst. Het is een heel handig hulpmiddel.

Regel van derden bij amigurumi fotografie

Oefening baart kunst

Hoe vaker je dit soort foto’s probeert te maken, hoe meer je ziet wat een mooie foto is. Probeer al je camera functies eens uit. Als je de instellingen van jouw mobiele telefoon onder de knie krijgt zal je zien dat het ook veel makkelijker gaat en je veel mooiere foto’s maakt. Je kunt zulke mooie foto’s maken met een mobiele telefoon!

Denk out of the box, creëer je eigen stijl en wat heel belangrijk is:  heb plezier in het maken van super foto’s van jouw geweldige creaties!

 

 

Neem eens een klein gehaakte amigurumi creatie mee naar buiten om eens te oefenen. Flint is hier heel geschikt voor, hij past in jouw jaszak en zal geduldig voor jou poseren!!

En hij is klein genoeg om voor super leuke paddenstoel foto’s te zorgen!

Haakpatroon Flint tussen bloemen
Amigurumi Elf Flint in auto
Flint en broer tussen paddenstoelen voor foto

Wil je niets missen van al deze handige tips?

Meld je aan voor de Verhalen van Franklin! Je bent dan de eerste die hoort over handige blogs, nieuwe patronen en nog veel meer!
En je krijgt ook nog eens het patroon van de Zakhorloge van Franklin gratis!

Reactie plaatsen

Reacties

Lisa
2 jaar geleden

Supergoede tips. Dankjewel hiervoor!

Karine
2 jaar geleden

Wat een prachtige foto's, deze tips ga ik goed onthouden vele haakgroeten Karine

Carin Rietveld
2 jaar geleden

Geweldige tips, ik probeer altijd de achtergrond wat wazig te maken maar dat mislukt altijd, ik blijf proberen, zeker met deze tips erbij

Carin Rietveld
2 maanden geleden

Wat een superleuke en informatieve blog! Ik heb wat dingen aangepast in mijn telefoon hoor! Echt dankjewel, lief