De mooiste Kerst Haakpatronen

De mooiste Kerst haakpatronen

De leukste haakpatronen voor Kerst

Kerst: de allermooiste tijd van het jaar!

 

Van mij mag het hele jaar Kerst zijn! Het hele huis veranderen in een Kerst-huis, de gezelligheid, de kerstboom en de kerstcadeautjes!! Het is wel even een dingetje om alle Kerstspullen van zolder te halen en de andere spullen weer tijdelijk op zolder op te bergen, maar als alles dan weer staat en hangt is het toch zo gezellig!

 

Uiteraard bestaat mijn Kerst-huis ook uit een aantal gehaakte creaties. In dit blog heb ik al mijn Kerst haakpatronen bij elkaar gebracht.

Ook het allernieuwste patroon voor de Kerst van Merri X-Mas vind je in het blog. Ongeveer halverwege!

Klik op de afbeeldingen en je wordt naar het patroon geleid.

 

Laten we beginnen met een traditie die overgewaaid is uit Amerika.

Kerst Sok

Wat een schoen zetten voor ons is met Sinterklaas is het ophangen van een sok in Amerika op Kerstavond. De kerst sok is niet meer weg te denken uit de Amerikaanse traditie. Deze Christmas Stockings zijn er in allerlei soorten en maten en horen in steeds meer landen bij de kerstversiering.

 

Dit is mijn variant: een gehaakte Elfen Sok, de vintage uitvoering. Maar maak hem in elke kleur en zo bont als je wilt, gebruik versieringen die leuk vindt en in jouw kerst-huis passen!

 

Haak de Kerst Sok met lekker dik garen, dan wordt hij groot en kunnen er veel cadeautjes in! En je hoeft hem niet altijd aan de schouw te hangen, ik hang ze soms ook gewoon aan de kast.

Haakpatroon Houten Pinokkio

Op de een of andere manier vind ik mijn houten Pinokkio ook helemaal bij Kerst passen. Misschien omdat hij zo mooi rood is? Thuis op mijn boekenkast zitten twee van deze houten poppen. Helaas ligt de neus van één van de twee achter de kast, gesneuveld tijdens het stoffen of kwijtgeraakt tijdens een leugentje.…

 

Mijn houten pop heeft beweegbare armen en benen, net zo als de houten marionet, bedacht door de Italiaanse schrijver Carlo Collodi in 1883 (Le avventure di Pinocchio). Mijn inspiratie komt dan ook van een illustratie van Enrico Mazzanti uit 1883.  Nu niet gemaakt uit een stuk pijnboom, maar helemaal gehaakt. Misschien wordt hij ooit nog eens een echte jongen….

 

Deze decoratieve Houten pop is ook heel leuk als je hem haakt in andere kleuren!

 

Notenkraker Soldaat

Ik ben gek op Notenkrakers. Ik heb er meerdere in allerlei maten. Ze staan op mijn kastje of hangen in mijn Kerstboom! Notenkrakers komen uit het klassieke ballet “De Notenkraker” van Tchaikovski.

Het verhaal speelt zich af op Kerstavond. Clara, de hoofdpersoon,  komt terecht in een gevecht tussen de muizen, die aangevoerd worden door de Muizenkoning, en de peperkoekmannetjes en tinnen soldaatjes onder leiding van de Notenkraker.

 

Ik heb één van de tinnensoldaatjes uitgevoerd in een haakpatroon, mijn eigen Notenkraker Soldaat.

Op tijd voor Kerst? Zet je wekker!

De Hoogste Tijd voor Sinterklaas en Kerst

Het is de Hoogste Tijd voor Sinterklaas en Kerst. En eigenlijk nog zo veel meer! Met deze super leuke wekker combineer ik weer mijn favoriete bezigheden: knutselen en haken! Gebruik makend van een plastic bakje, een dopje en aluminium draad en uiteraard katoen en een haaknaald maak je deze wekker waar je heerlijk jouw fantasie op los kunt laten!

 

Met dit haakpatroon van de wekker, ben je op tijd voor Sinterklaas en Kerst! De 7 kleine patroontjes van de klomp, cadeautjes, kerstboom, kerstmuts bijvoorbeeld de staf van Sinterklaas,  die erbij horen vind je als laatste in dit haakpatroon.

 

Een vrolijk Kerstfeest met Merri-Xmas

Dit is handig, Merri komt je helpen met de Kerstboom naar huis brengen! Als jij de kerstboom aan het versieren bent, gaat hij alle Kerstcadeautjes voor je halen!

Door weer en wind en natuurlijk sneeuw rijdt hij heen en weer met Kerstbomen en cadeautjes. Hij is uitgeroepen tot super helper van de Kerstman!

 

Het karretje kun je zelf maken van stevig karton of je zoekt een doosje of bakje met de juiste afmetingen!

Nadat de wielen er op gedaan zijn, kan het karretje echt rijden!

Wist je dat je dat karretje ook bij andere creaties kunt gebruiken?

Amigurumi Haakpatroon Hope en Sparkle

Sparkle en Hope zijn mijn vintage Kerst elfjes! Echte helpers van de Kerstman, ze zijn van alle markten thuis! Ze helpen met het inpakken van cadeautjes en het bakken van lekkere koekjes. Als je even niet kijkt hebben ze de kerstversiering al opgehangen. Bij mij mogen ze uitrusten, heerlijk met z’n tweeën, op de rand van het dressoir, waar ze hun beentjes over de rand kunnen laten bungelen.

 

Ook als je dit haakpatroon maakt met de “echte” Kerstkleuren worden ze super leuk!

Amigurumi Haakpatroon Vlokje het Sneeuwvlokje

Laat het maar flink sneeuwen deze winter en Kerst!

Je zit lekker binnen bij de kachel en je haakt zoveel sneeuwvlokjes als jij wilt. Deze zijn super decoratief en zullen echt niet smelten! Zo kun je heel lang genieten van een witte Kerst!

 

Tip: Haak er veel en maak er een slinger van. Of haak ze in verschillende diktes van garen, je krijgt dan een leuke bonte verzameling van sneeuwvlokken!

Noelle

Noelle mag zeker deze Kerst niet ontbreken in jouw huis! Ze is een lief kerstengeltje. Een leuke gehaakte kerstdecoratie waar je eindeloos mee kunt variëren in kleur en versieringen. In haar handen heeft ze een gehaakt hart. Geef Noelle nog een leuke boodschap mee en ze krijgt een heel persoonlijk tintje!

 

Hoeveel verschillende Noelle’s ga jij haken deze Kerst?

Holly

Holly is een amigurumi haakpatroon van een Elf meisje met hulst, vogeltje en lantaarn.

Holly houdt van Kerst, maar vooral van kerstgroen! De hulst en de rode besjes hebben haar voorkeur. Deze rode besjes hebben een grote aantrekkingskracht op vogeltjes, die vinden ze heerlijk. Voor mensen en elfen zijn de besjes giftig.

Wist je dat volgens oud bijgeloof hulst bescherming zou bieden tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen?

 

Haakpatroon Trekpoppen

Jumping Jack Christmas

Houd je van Kerst en van haken en knutselen? Dan is dit het patroon voor jou!! Deze Kerstman en Kerst Elf houden van dansen! De gehaakte versie van een trekpop!

 

Een trekpop is een platte speelgoedpop met scharnierende ledematen die gaan bewegen als men aan een touwtje trekt dat onder aan het lijfje hangt. Het spelen met trekpoppen was vooral in de negentiende eeuw bij kinderen zeer populair. De pop kon van hout of stof zijn, maar bekender zijn de uitvoeringen van papier.

 

Na het plak- en knipwerk, het eventueel inkleuren van de lichaamsdelen, de kleding en het in elkaar zetten kon het vermaak beginnen.

 

Deze Kerstman en Kerst Elf houden van dansen!

Kerst Gnome

Wat dacht je van deze twee variaties op een Kerst Gnome: een Kerstman Gnome en een Kerstboom Gnome! Maar pas op, voordat je het weet heb je een invasie van Gnomen in huis!

Wil je niet haken met fluffy garen voor de baard, gebruik dan een stukje nep bont! Je shopt ze hier!

IJsbrand de Beer als Kerst Elf

Ken je IJsbrand de Beer nog? Hij was mijn allereerste Crochet Along die ik zelf organiseerde in 2018. IJsbrand kleedt zich altijd warm aan, want al dat sneeuw en ijs is leuk, maar ook erg koud! Hij was zelf het onderwerp van een blog over zijn Crochet Along: IJsbrand de Beer

Twee jaar geleden mocht IJsbrand de Kerstman helpen als Kerst Elf. Hij heeft toen ook in het tijdschrift Aan de Haak gestaan! Dat vond hij een hele eer. Het patroon van IJsbrand als Kerst Elf vind je nu ook op de website. Deze keer is hij niet gehaakt met acryl maar met katoen.

Heb je het patroon van IJsbrand al, dan is het ook mogelijk om alleen het patroon van zijn Kerst Elf kleding aan te schaffen.

De laatste patronen zijn niet specifiek voor de Kerst, de schaatsen zijn voor de winter en Wick wil je altijd wat extra licht en warmte geven!

 

Wick

We kunnen allemaal wel een extra licht en warmte gebruiken!

Daar zorgt Wick voor. Wick is een kaars met een zeer goed humeur! Hij brengt licht en warmte in donkere tijden. Hij heeft het prima naar zijn zin, in zijn blikken kaarsen standaard bekleed met bladmuziek. Als je goed luistert kan je hem horen neuriën!

Wick heeft een kaars op zijn hoofd waar je een LED theelichtje in kunt doen. Wick heeft geen benen omdat hij in een blik zit, maar die heeft hij ook helemaal niet nodig. Hij is tevreden waar hij is!

 

Haakpatroon Schaats

Bij de winter hoort kou en als het heel hard gevroren heeft kun je schaatsen! Met deze schaatsen kun je het ijs niet op, maar je kunt er een heel mooi wintertafereeltje mee maken!

 

Deze schaatsen staan super in een mooie krans van dennengroen. Maar ook op een houten slee of gezellig aan de kapstok komen ze goed tot hun recht!

 

Ben je klaar met haken, leg je schaatsen bij de kachel om te drogen en geniet van een kop warme chocolademelk!

Laat de winter en de Kerst nu maar komen!! Keuze genoeg en tijd zat totdat het Kerst wordt! En anders ben je mooi op tijd voor het volgende jaar! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.