Neem jij op vakantie een haakwerkje mee?

Gepubliceerd op 20 juni 2023 om 09:00
Neem jij op vakantie een haakwerkje mee?

Neem jij op vakantie een haakwerkje mee?

Haken op vakantie

Regelmatig plaats ik een vraag op mijn Facebook pagina. Uiteraard gaat het over haken met als toepasselijke naam: Yarn Topics.

De vraag die ik deze keer stelde was: Neem jij op vakantie ook een haakwerkje mee?

Tussen alle antwoorden was het woord nee, ver te zoeken. Ongeveer 99% van de haaksters of hakers gaf volmondig toe een haakwerkje mee te nemen op vakantie, heel vaak worden er meerdere projecten meegenomen, inclusief nog andere hobby projecten.

 

Lianne: "Niet 1 maar een hele tas zodat ik uit kan zoeken wat ik wil doen of meerdere kleine dingetjes."

 

Linda: "Jazeker wel, das het eerste wat er zo ongeveer klaar ligt."

 

Simone: "Uiteraard! Ik blijf liever thuis dan niets bij me te hebben. Ben dan veel te onrustig. Soms komt het niet eens uit de koffer maar een haak of breiwerk moet mee."

 

Willy: "Zeker weten, al kom ik er niet altijd aan toe. Ben 1 vakantie zonder haakwerk weg geweest en voelde mij direct onthand. Voortaan altijd een projectje mee voor het geval dat."

 

Er zijn maar weinig hakers en haaksters die niet een klein projectje met zich meenemen op vakantie. Ik val ook onder die categorie: ik neem altijd een projectje mee op vakantie. Soms ontwerp ik zelfs een nieuwe creatie op vakantie!

Harald de Kikker, amigurumi haakpatroon

Relaxen met een haakwerkje

Mijn man en ik genieten er enorm van om onze vakantie door te brengen in een huisje, waar we volledige vrijheid hebben. Geen verplichtingen om op tijd op te staan, zodat we het ontbijt in het hotel niet missen. In plaats daarvan kunnen we 's avonds gemakkelijk iets koken in het huisje als we geen zin hebben om uit eten te gaan. Of we kunnen iets lekkers afhalen of bij mooi weer genieten van een heerlijke barbecue. Het is echt vrijheid blijheid!

 

We vinden het heerlijk om in de tuin bij het huisje te lezen of gewoon lekker te luieren. Uiteraard alleen als het weer het toelaat! We genieten er ook van om de omgeving te verkennen en dagtochten te maken. En als we daar zin in hebben, gaan we 's avonds lekker uit eten. Daarna nemen we de tijd om nog even heerlijk te ontspannen: ik haak terwijl mijn man geniet van een goed boek.

 

Mijn tas is dan ook altijd gevuld met mijn Kipling etui met alle benodigdheden, zoals haaknaalden, schaar, tangetjes, binddraad, steekmarkeerders, naalden en spelden, potlood, gum en puntenslijper. Ook ga ik niet weg zonder mijn opschrijfboekje; je weet nooit welk idee er op de loer ligt. Natuurlijk heb ik ook een paar bolletjes katoen en een zakje met vulling bij me. Een haakpatroon neem ik zelden mee, omdat ik vaak inspiratie krijg van een andere omgeving en ik gewoon begin met ontwerpen.

Kipling etui met haakbenodigdheden

Het gebeurt ook regelmatig dat ik op vakantie langs een winkel kom waar bolletjes acryl of katoen worden verkocht en ik kan het dan toch niet laten om wat te kopen… Dus aan haakspullen geen gebrek!

 

Wij gaan meestal met de auto op vakantie, zolang mijn haakspullen er ook in passen, dan is het goed. Ik haak nooit in de auto want dan krijg ik last van wagenziekte. Maar eenmaal op vakantie kan ik naar hartenlust haken.

 

Haken kun je overal

Uit de vraag, “Neem jij op vakantie ook een haakwerkje mee”, kwam ook naar voren dat er overal een haakwerkje mee naar toe wordt genomen. Zo wordt er wat afgehaakt in de trein, in de wachtkamer van de huisarts of het ziekenhuis, tijdens ritjes met de auto of tijdens de zwemles.

Haaknaald in het vliegtuig?

Maar wat nu als je met het vliegtuig op vakantie gaat? Mag je dan jouw dure metalen haaknaald mee het vliegtuig innemen als handbagage? Daar is een heel kort antwoord op te geven: Nee. Een haaknaald is namelijk een metaal voorwerp met een scherpe punt.

 

Kun je dan helemaal niet haken in het vliegtuig? Natuurlijk wel. Want je kunt natuurlijk wel een paar goedkope plastic of houten haaknaalden mee het vliegtuig innemen. Jouw dure, prettige haaknaalden doe je in jouw ruimbagage, zodat je op jouw vakantie met jouw fijne haaknaalden kunt haken.

 

Er zijn genoeg verhalen te vinden dat haaknaalden wel als handbagage mee worden genomen, vaak in een brillenkoker of ook met een kurk erop. Het is echter bij geen één luchtvaartmaatschappij in Nederland toegestaan, maar het ligt vaak aan de security controle bij de gate waar de handbagage wordt gecheckt. Heb je mazzel dan is er niets aan de hand, heb je geen mazzel dan kun je jouw dure prettige haaknaalden inleveren.

 

Hetzelfde geldt voor een schaar, die mag al helemaal niet mee als handbagage. Maar heb er je al eens gedacht om tand floss mee te nemen, met het dingetje waar je jouw tand floss mee doorsnijdt, daarmee kun je ook jouw draad door snijden. Of nog beter: neem een speciaal draad snijdertje mee!

Haken in het vliegtuig

Wordt er altijd gehaakt op vakantie?

We nemen bijna allemaal een haakwerkje mee op vakantie, want wat zouden we zijn zonder iets te haken? Maar wordt er ook echt gehaakt op vakantie? Nee, niet altijd!

 

Helene: "Neem het mee maar vaak doe ik er dan niks mee."

 

Anita: "Ik neem wel een haakwerkje mee maar soms blijft het de hele vakantie in de tas. Maar haakwerkje gaat mee."

 

Christine: "Bij hebben sowieso....hoeveel er effectief gehaakt wordt, dat is dan nog de vraag."

 

Op onze vakantie naar Rome bijvoorbeeld, zat mijn haakwerk tijdens de vlucht in onze ruimbagage, het was toch maar een korte vlucht. En tijdens de vakantie heb ik het amper aangeraakt! Ja ook dat kan!

 

Mocht je nog een projectje zoeken om mee te nemen op vakantie, dan heb ik nog wel een heleboel leuke ideeën voor je!

Wil je wat extra inspiratie om het strandgevoel na een strand vakantie wat langer vast te houden, dan heb ik een leuk blog vol met ideeën om de kust bij jouw thuis te halen. De leukste gehaakte strand en zee creaties bij jou thuis!

 

Ik wens je een prettige en creatieve vakantie!

Reactie plaatsen

Reacties

Griet Vertommen
2 jaar geleden

Ja hoor, ik neem een haakwerkje mee op vakantie. Ik haak tijdens de vlucht en in het hotel kan ik er van genieten om op te staan rond 6 uur en helemaal in stilte te zitten haken aan het zwembad. Zalig gewoon dat stukje me-time

Patricia
10 maanden geleden

Ik ga niet met vakantie, dus mijn haakwerk(jes) zijn altijd in de buurt, al heb ik momenteel mijn wip's nog niet gevonden in alle verhuisdozen :)

Berry
10 maanden geleden

Wat een leuk artikel!