Voorbeeld van een haakpatroon

Het volgen van een haakpatroon is als het volgen van een recept om appeltaart te bakken.

Haakpatronen en appeltaartrecepten hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze zijn beide handleidingen die je stap voor stap door een creatief proces leiden, waarbij je een prachtig eindresultaat bereikt. Of je nu een leuke vogel haakt of een smakelijke appeltaart bakt, de voldoening komt voort uit het volgen van de instructies en het zien groeien van je werk terwijl je bezig bent.

Ingredienten en afkortingen recept

Gebruikte afkortingen

Voordat je aan de appeltaart of de gehaakte creatie gaat beginnen is het ook handig om te weten wat de afkortingen betekenen die in het recept of haakpatroon voorkomen.

In een recept kun je vaak de volgende afkortingen tegenkomen:

kl = koffielepel

tl = theelepel

dl = dessertlepel

el = eetlepel

gr = gram

 

Hoe meer recepten je maakt des te meer je gewend bent aan deze afkortingen en zal je niet gelijk afvragen waar tl voor staat.

 

Bij een goed haakpatroon staat altijd een opsomming van de gebruikte afkortingen en steken zoals bijvoorbeeld deze:

MR                   : Magische Ring

L                      : Losse

V                      : Vasten

HV                   : Halve Vaste

ST                   : Stokje

HST                 : Half Stokje

2V in 1             : Meerderen

2V samen         : Minderen

KL                    : Keer Losse

 

Bij het maken van een appeltaart heb je genoeg aan de kennis om te weten dat een el een eetlepel is, maar bij het volgen van een haakpatroon is het handig dat je niet alleen weet dat een V een Vaste is, maar dat je ook weet hoe je die haakt. Alle haaksteken en uitleg kun je vinden in de Haakbijbel bijvoorbeeld, maar ook in YouTube filmpjes of op de website van Haakinformatie.

Verzamelen van de materialen of de ingrediënten

Net als bij het volgen van een haakpatroon begint het avontuur met het verzamelen van de juiste ingrediënten. Bij het bakken van een appeltaart heb je verse appels nodig, een snufje kaneel, suiker, boter en meel om deeg van te maken. Op dezelfde manier vereist het haken van een sjaal of knuffel garen van de juiste dikte, de juiste haaknaald en misschien zelfs een paar veiligheidsogen of andere decoratieve elementen.

Alle benodigdheden om een project  te haken.

Aan de slag!

Zodra je alles bij de hand hebt, is het tijd om de instructies te volgen. Bij het bakken van een appeltaart moet je de appels schillen, in plakjes snijden, mengen met suiker en kaneel. Je maakt het deeg, bekleedt de bodem van de taartvorm met deeg, legt de appels erin en je bedekt het geheel met een tweede laag deeg of reepjes deeg.

Bij het haken van een nieuw project begin je, afhankelijk wat je gaat haken, met het maken van een ketting van lossen, of door het haken van 6 vasten in een magische ring. Door het haken van verschillende steken, toeren en het volgen van het patroon bereik je het gewenste resultaat.

Haaknaald om het project mee te maken

Geduld en nog een keer lezen wat er staat!

Zoals je merkt, is geduld en aandacht belangrijk bij zowel het bakken van een appeltaart als het haken van een project. Soms moet je even stilstaan, dubbelchecken en de instructies opnieuw lezen om ervoor te zorgen dat je op de juiste weg bent.

Bij het bakken van een taart controleer je de oven regelmatig om ervoor te zorgen dat de korst goudbruin wordt en de appels zacht en sappig zijn. Bij het haken van een nieuwe creatie inspecteer je je werk regelmatig om ervoor te zorgen dat je de juiste steken gebruikt, dat je de juiste hoeveelheid steken hebt per toer of rij en dat jouw creatie zo wordt zoals in het patroon staat aangegeven.

Herlezen van een haakpatroon

Trots op het resultaat

En net zoals een appeltaart heerlijk ruikt als hij uit de oven komt, brengt het voltooien van een gehaakte creatie ook een gevoel van vreugde en voldoening met zich mee. Of je nu naar de warme deken kijkt die je hebt gemaakt of die leuke gehaakte amigurumi of naar de perfect gebakken appeltaart op tafel, je kunt trots zijn op je creatie en genieten van het feit dat je dat toch maar mooi voor elkaar hebt gekregen!

Een appeltaart en een gehaakte kok

Haakwerk of appeltaart?

Wat wordt het vandaag? Ga je vandaag een appeltaart bakken of ga je heerlijk een tijdje haken?

Het volgen van een haakpatroon en het volgen van een appeltaartrecept zijn beide reizen naar iets moois en smakelijks. Dus haal die haaknaald tevoorschijn of verwarm die oven, volg de instructies en laat je creativiteit de vrije loop gaan.

Kies je voor een haakwerkje? Voor je het weet, ben je aan het genieten van een leuke gehaakte creatie zoals een deken of een pop. Voor jezelf of als cadeau voor iemand anders.

Kies je voor de appeltaart? Dan ga je genieten van een heerlijk stuk appeltaart die je met vrienden of familie kunt delen.

 

Veel plezier met het verkennen van de wonderlijke wereld van haakpatronen en het bakken van appeltaarten!

Houd ook altijd in gedachten dat haken leuk en ontspannend is! Het is heel goed voor de gezondheid! Wil je daar meer over lezen?
Dan heb ik een leuk blog voor je: Haken is goed voor je!

Reactie plaatsen

Reacties

Nelly
5 maanden geleden

Hij heeft helemaal gelijk dat haken goed is voor je , als ik niet zou haken denk ik dat ik erg vervelend wordt . Ik denk dat al de tij aan de dingen die ik niet meer kan doen en dat is frusterend .
Groetjes nelly

Carin Rietveld
5 maanden geleden

Geweldig en misschien kan Victoria Franklin dan wel helpen om te leren haken?

wil kors
5 maanden geleden

graag patroon