• 👉 Patronen in ✔ Nederlands ✔ English ✔ Deutsch
  • 📌Unieke, veelzijdige, verrassende en zelfs verslavende amigurumi haakpatronen!

Van wie heb jij haken geleerd?

Gepubliceerd op 30 maart 2018 om 19:11

Deze vraag zie ik regelmatig terug komen op haakgroepen. Veel dames en heren hebben het zichzelf aangeleerd met behulp van boekjes en filmpjes van YouTube.

Anderen op school of van familieleden, vaak van hun moeder of oma.

 

 

Ik heb haken geleerd van mijn Oma van’t Veld en haar buurvrouw Tante Aartje.

 

 

Mijn oma was altijd aan het haken of breien en dat vond ik zo interessant dat ik dat ook wilde leren. Ik zal een jaar of 6 of 7 geweest zijn en was bij Opa en Oma aan het logeren in de vakantie. Oma heeft haar best gedaan om me het te leren, het begin ging ook goed, de lossen- ketting had ik snel onder de knie. Daarna wilde het niet zo lukken en aangezien we allebei nogal koppig en eigenwijs zijn, liep ik, met haaknaald en bol wol, boos weg naar de buurvrouw van Oma.

 

Buurvrouw Tante Aartje had op dat moment ook haar kleindochter op bezoek. Petra was ongeveer net zo oud als ik en samen hebben we haak-les van Oma/Tante Aartje gehad. ’s Avonds kon ik mijn Oma mijn nieuwe steken laten zien en daarna kon ze mij verder helpen als ik vastliep. Zo zijn mijn eerste gehaakte kleedjes ontstaan. Oma had veel haakboekjes van Durable en blaadjes waar haakpatronen in stonden. Ik geloof dat ik daarna een aantal vierkanten heb gehaakt waar ik pantoffels van heb gemaakt!

 

 

Nadat ik zelf kon haken is Oma niet gestopt met het maken van Amigurumi voor mij en mijn broer. In die tijd had niemand nog van het woord Amigurumi gehoord en heette het nog gehaakte of gebreide knuffels. Ook nam ze wel eens een gehaakte tas voor me mee. Zo heb ik nog 3 gebreide wereldburgers die Oma voor mij heeft gemaakt. Ook hebben mijn broer en ik allebei nog een Granny square deken gemaakt door Oma, mijn broer heeft als hoofdkleur rood en ik donker bruin. Jammer dat het handwerken later niet meer wilde lukken door haar zere handen en slechte ogen.

 

 

Mijn moeder kan ook een aardig stukje haken en breien. Zij maakte gehaakte Barbie jurkjes voor me. Ook heb ik nog een Barbie jurkje die de overbuurvrouw van vroeger gehaakt heeft voor me. Mijn moeder heeft de opleiding tot coupeuse (kleermaker) gedaan, zij maakte veel van onze kleding zelf en ik kon er dan een leuke trui bij haken voor ons alle twee!

 

 

Sinds vorig jaar heb ik haar ook weer aangestoken met het haakvirus. Een krans, een muts, een sjaal, een Cosy woondeken en een omslagdoek later, heeft mijn moeder zich ook gewaagd aan een patroon van mij. En wat is haar Notenkraker soldaat leuk geworden!!

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.