Interview met Renske Creatief

Interview met Renske Creatief

Renske is de dame achter Renske Creatief. Ze is een echte handwerk duizendpoot, met een grote liefde voor kleurrijke ontwerpen!

Wat doet ze eigenlijk niet! Echt bewonderingswaardig hoe Renske met allerlei uitdagingen van het leven omgaat!

 

Ik mocht haar in, juli 2022, het hemd van het lijf vragen! Ik wens je veel leesplezier!

 

Helaas is Renske op 41 jarige leeftijd in juli 2023 overleden. Haar webwinkel Renske Creatief is gesloten, maar haar haakpatronen zijn via Yarnsea beschikbaar, zodat jij deze nog kunt haken. 

https://yarnsea.com/nl/designer/4/renske-creatief

Vertel eens iets over jezelf.

Ik ben Renske, moeder van 2 speciale jongens, getrouwd en baasje van 2 honden en 2 katten. Ik heb 5 jaar terug de overstap gemaakt van werken in de zorg naar volledig werken vanuit huis zodat ik meer thuis bij mijn jongens ben. Ik heb eigenaresse van 2 bedrijven. Waaronder een online handwerkwinkel en borduurstudio. Ik heb een YouTube kanaal en vorig jaar heb ik mijn eigen haak en breiboek uitgegeven.

 

Renske met sjaal

Hoelang haak je al? Heb je het jezelf aangeleerd?

Ik ben opgegroeid in een creatief gezin. Mijn moeder naait veel, breit en weeft. Mijn oma gaf altijd de knutselclub waar we vaak waren. Als kind heb ik al leren haken, weven en naaien. Breien vond ik maar niks. Het haken heb ik weer actief opgepakt toen ik zwanger was van mijn oudste zoon, dus nu ruim 15 jaar terug. 10 jaar terug heb ik mijn eerste ontwerp gemaakt en daarvan het patroon uitgegeven. Inmiddels heb ik ook mijn eigen boek en heb ik meer dan 50 haak en brei patronen uitgegeven.

Eerste ontwerp voor Scheepjes
ontwerp voor Scheepjes

Volgens mij doe je nog veel meer naast het haken! Kun je daar iets over vertellen?

Ik heb veel “hobbys” op het gebied van handwerken. Al is het ook gedeeltelijk mijn werk. Ik naai, ik borduur met 2 professionele borduurmachines, ik borduur met de hand (dit is wel echt een hobby), ik haak en ik brei. Ik heb een YouTube kanaal waar ik veel filmpjes maak op het gebied van handwerken. De filmpjes zijn heel divers van product reviews, heel veel filmpjes met tutorials rondom haken, breien, borduren en wekelijks heb ik een weekvlog over alles wat ik doe op het gebied van handwerken. Soms komen er ook filmpjes op over mijn ziekte, ik ben o.a. sondevoeding afhankelijk. Maar de meeste filmpjes gaan wel over het handwerken.

Het Youtube kanaal van Renske vind je hier.

Borduurwerk Renske

Hoe is Renske Creatief ontstaan?

Renske creatief is ontstaan toen ik 15 jaar was. Ik maakte toen heel veel kaarten en wilde een blog beginnen. Ik moest een naam voor het blog hebben en koos toen heel origineel voor: Renske Creatief. In 2010 kwam daar mijn YouTube kanaal bij, die ik ook Renske Creatief noemde. Langzaam aan veranderde het onderwerp van kaarten maken naar handwerken. De naam bleef hetzelfde. Toen ik weer startte met het haken kreeg ik veel last van m’n handen. Er waren toen nog niet veel ergonomische haaknaalden. Ik vond die in Amerika en de verzendkosten van 1 pakje scheelde niet veel met 10 pakjes. De 9 pakjes die ik niet gebruikte ben ik gaan verkopen. Heel langzaam aan begon mijn winkeltje, eerst in een gratis webwinkel en marktplaats, later in een echte winkel. De naam Renske Creatief bleef bestaan en heb ik steeds verder uitgebreid.

 

Renske Creatief is nu een handwerkwinkel, een YouTube kanaal met ruim 9000 abonnees, ik ben ontwerpster, ik heb een borduurstudio, ik heb diverse facebook groepen en mijn eigen haak en breiboek.

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Ik ben een beelddenker. Vaak zie ik dingen al voor me. Bijvoorbeeld mijn omslagdoek Pauwla is ontstaan doordat er een nieuw garen uitkwam van scheepjes. Ik zag de kleuren en die deden me denken aan een pauwenveer. Ik ben gaan tekenen en schetsen en zo ontstond een omslagdoek die bestaat uit pauwenveren. Soms zie ik een leuke steek en bedenk er een project omheen. Andere keren ga ik gewoon wat doen en ontstaat er een project. Mijn inspiratie komt echt overal vandaan. Op de gekste momenten krijg ik een idee. Vaak noteer ik dat idee meteen in een notitie en sommige ideeën ga ik uitwerken. Soms krijg ik een vraag om een project te maken met bepaalde kleuren of garens en ga ik daarmee aan de slag.

Beschrijf jouw werkplek eens, wat mag daar echt niet ontbreken?

Het belangrijkste is mijn computer. Dat is echt het “hart” van mijn werkplek. Ik heb de hele zolder voor de voorraad van onze bedrijven. Eén kamer voor de voorraad van ons golf bedrijf, de andere kamer (en gang) voor Renske Creatief. Vaak zit ik achter de computer te werken en draait de borduurmachine die naast m’n bureau staat om opdrachten te borduren.

 

Mijn handwerkplek is vaak mijn luie stoel in de woonkamer of mijn bed. Doordat ik chronisch erg ziek ben lig ik veel op bed te handwerken. Mijn handwerk projecten bewaar ik altijd in een project tas met alle spullen die bij dat project horen. Dus de haaknaald (altijd Clover Amour waar ik meerdere sets van heb) en bij m’n breiwerken de breinaald (altijd Chiaogoo of Addi). In een project tas zit meestal een meetlint (ook die heb ik super veel) en een schaartje. Daarbij zit een klein tasje met steekmarkeerders, want die gebruik ik ook enorm veel tijdens het werken. Op zowel mijn telefoon als mijn tablet en laptop kan ik in mijn notities komen. Dat is ideaal. Want vaak maak ik een notitie als ik aan het ontwerpen ben. En die notities heb ik ook nodig bij het uitwerken van een patroon. Dat doe ik altijd op de PC. En zo kan ik makkelijk kopiëren en plakken in mijn patroonbestand.

 

Ik vind goed “gereedschap” enorm belangrijk. Daarmee maak je je projecten en door goed gereedschap te gebruiken worden je projecten vaak mooier maar ius het handwerken ook makkelijker en leuker. Voor haken gebruik ik altijd Clover Amour naalden en voor breien Chiaogoo naalden of de Addi crazy trio naalden. Goede schaartjes vind ik ook belangrijk. En natuurlijk de wolnaalden om je werk mee af te werken.

Werkplek van Renske
Magazijn van Renske

Stel je zou een heel ander beroep moeten kiezen, wat zou je dan graag doen?

Lastig. Doordat ik ziek ben is werken voor een baas voor mij niet meer mogelijk. De afwisseling in mijn werk vind ik super fijn. Ook op mindere dagen kan ik wel wat blijven werken want niemand ziet dat ik dat in mijn joggingpak doe J

 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment ben ik bezig met 2 nieuwe ontwerpen. Ik ben een bolero vestje aan het maken met hand geverfd katoen garen. En een kussenhoes met scheepjes Softfun in regenboog kleuren. Daarnaast liggen er op dit moment 3 nieuwe ontwerpen bij mijn testers en komt er binnenkort een patroon van mij uit bij scheepjes.

 

Op dit moment ben ik ook druk bezig met het uitbreiden van mijn borduurstudio/ Daar komen leuke nieuwe producten aan, o.a. nieuwe tasjes die super handig zijn als projecttas. En nep leren sleutelhangers waar je een tekst op kan laten borduren.

Helaas is Renske op 41 jarige leeftijd in juli 2023 overleden. Haar webwinkel Renske Creatief is gesloten, maar haar ontworpen patronen zijn via Yarnsea beschikbaar, zodat jij deze nog kunt haken. 

https://yarnsea.com/nl/designer/4/renske-creatief

 

 

Wil je graag een interview met een andere ontwerp(st)er lezen? Laat het me weten en ik ga kijken of ik deze ontwerp(st)er een paar vragen mag stellen!

Reactie plaatsen

Reacties

Whempie
2 jaar geleden

geweldig intervieuw!