Interview met Oenieboe

Oenieboe Interview

Oenieboe staat garant voor super grappige amigurumi creaties! Het is een kleurrijke familie van ontwerpen die je zeker een glimlach zullen bezorgen! Mijn persoonlijke favoriet is Stitches de clown!

 

De ontwerper achter Oenieboe is Ilse Willems. In dit interview kom je alles te weten over Ilse en Oenieboe. Veel leesplezier!

Stel jezelf eens kort voor.

Hallo , mijn naam is Ilse Willems, moeder van 3 volwassen dochters , 54 jaar jong en woon sinds 12 jaar samen met mijn lieve vriend Peter.

Ik woon in Limburg, in het stadje Weert om precies te zijn. Mijn grootste hobby is haken (duhuhh) maar daarnaast teken en schilder ik graag en vind het geweldig om met Polymeer klei (Fimo) in de weer te zijn. Ik mag wel zeggen dat creatief bezig zijn, op wat voor manier dan ook, mijn favoriete vorm van tijdsbesteding is.

De eerste naam van mijn beginnend “bedrijfje ”was dan ook “Creative Outburst Design” een  explosie van creatieve uitspattingen.

Ilse Willems Oenieboe

Hoe lang haak je al? Heb je het jezelf aangeleerd?

Haken heb ik op jonge leeftijd geleerd van mijn moeder, zij gaf als vrijwilligster, na schooltijd, “handwerk-les” op de lagere school aan wat ze toen nog de 6e klas noemde ( nu is dat groep 8). Ik was te jong om alleen thuis te blijven dus ging ik gezellig mee en heb zo de kunst een beetje afgekeken. Ik kon ook uren met mijn moeder aan tafel zitten terwijl zij de mooiste borduurwerken, wandkleden, kledingstukken en poppen in elkaar fröbelde. Ik keek gefascineerd toe en deed hier en daar een beetje mee en vond het heerlijk. Na de lagere school kwam alle creativiteit eigenlijk tot stilstand, je weet wel…..druk met school, je hormonen en er goed uitzien, daarna een gezin, werk enz…..tot zo’n 5 jaar geleden. Ik kreeg meer tijd en heb toen letterlijk en figuurlijk de draad weer opgepakt.

 

In maart 2017 ben ik met mijn vriend naar Malta verhuisd. Wij hebben een reisorganisatie die gespecialiseerd is in malta reizen (www.maltavliegreizen.nl). In Nederland alles verkocht om onze droom waar te gaan maken.

Door deze stap hadden mijn vriend en ik een enorme vrijheid gekregen in ons leven en deze tijd ben ik gaan invullen door weer lekker creatief bezig te zijn. Boetseren, schilderen, tekenen en haken. Eerst haken vanaf een (gekocht) haakpatroon maar al snel ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om zelf te ontwerpen……en dat vond ik écht veel leuker!

Nanna en Nannu, haakpatroon
Haakpatroon B.Oekenwurm

Waarom heb je voor Oenieboe gekozen?

De naam van deze site is ontstaan doordat ik telkens als ik een knuffel heb gemaakt moet denken aan mijn prachtige neefje Lucas, de zoon van mijn broer. Hij had als klein jochie een knuffel die hij Oenieboe noemde, de twee waren onafscheidelijk, samen in hun eigen zeer fantasierijke wereld. Ze hoorde bij elkaar. Het waren onafscheidelijke vriendjes. Ik vond dit “verbond” en het onafscheidelijk zijn van die 2 prachtig en besloot aan mijn neefje te vragen of ik de naam Oenieboe mocht gebruiken voor mijn website en mijn knuffels. Zoals jullie kunnen zien heeft hij hiermee ingestemd.

 

De originele Oenieboe zie je hiernaast.

De originele Oenieboe
Lola en Louis, haakpatronen

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie werkelijk uit alles……..ik kan er mijn vinger ook niet op leggen.

Vaak begin ik met een bepaald beeld in mijn hoofd maar eindig ik met iets wat totaal niet meer lijkt op hetgeen ik in aanvang wilde gaan maken. Al hakende komen er dingen bij, of veranderen er plannen……er is eigenlijk geen pijl op te trekken. Ik sta vaak met verbazing na het eind resultaat te kijken. Een hond ( het originele plan) kan zomaar ineens een Gnoeffel worden………haha

Vandaar dat haken in opdracht ook helemaal niet voor mij is weggelegd……daar heb ik veel moeite mee.

 

Beschrijf jouw werkplek eens, wat mag daar echt niet ontbreken?

Mijn werkplek………is de tafel achter in de woonkamer.

In oktober 2021 zijn wij door omstandigheden ( tijdelijk) terug moeten keren naar Nederland. In Malta had ik een kamertje voor mij alleen waar ik alles kwijt kon maar nu terug in Nederland wonen we in een leuk gezellig flatje en hebben dus niet zoveel plaats.

Helemaal niet erg, ik heb 2 kasten gekocht, één voor mijn materiaal en één met mijn ( laatste ) ontwerpen en ik fröbel gewoon aan de tafel, daar heb ik ook mijn laptop staan.

Ik vind het eigenlijk wel gezellig…….zo kan ik én haken, bestellingen bijhouden en stiekem mijn favoriete tv programma’s zien/horen. 😊Wat écht niet mag  ontbreken tijdens mijn werk is muziek…….het liefst muziek uit de jaren 80.

Werkplek Oenieboe
Creaties Oenieboe

Stel je zou een heel ander beroep moeten kiezen, wat zou je dan graag doen?

Voor de verhuizing naar Malta was ik shopmanager in een kledingzaak een leuke baan maar niet mijn droom job……als ik écht uit alle beroepen zou mogen kiezen dan is mijn droom altijd geweest om met verstandelijk beperkte mensen creatief bezig te zijn ( schilderen, handwerken, boetsteren etc.), activiteitenbegeleidster dus…… of een eigen hobbywinkel met een grote ruimte voor workshops/ exposities…….wooooh wat lijkt me dat heerlijk!

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Waar ik op dit moment mee bezig ben kan ik letterlijk en figuurlijk nog niet zeggen. Zoals al eerder aangegeven begin ik te haken met een bepaald idee in mijn hoofd maar kan er totaal iets anders uitkomen. En eerlijk is eerlijk, ik heb op dit moment even een block……ik weet even niet wat ik wil gaan haken maar ook daar kan ieder moment verandering in komen, ik zie , ruik of denk aan iets  waardoor er zomaar een nieuw idee ontstaat.

El Zitrone, haakpatroon
Stitches, Oenieboe

Heb je nog een leuke actie voor de lezers?

Oenieboe heeft altijd leuke acties, zoals de “eerste vrijdag van de maand weggeef actie”. Iedere woensdag wordt er een haakpatroon één week lang extra voordelig geprijsd, héél veel like/deel acties op de facebook pagina van Oenieboe, onze speurneus…….enz. Ik vind het fijn om mensen te verrassen, enthousiast te krijgen voor het amigurumi haken.

In november staat er weer een prachtig nieuw haakpatroon op de planning……het haakpatroon is al klaar en wordt getest maar ik reserveer het nog even tot de maand november 😊………..uiteraard zal ook hier weer een “raad het haakpatroon” actie voor gepland worden op de facebookpagina van Oenieboe.

Lotje en Loetje, haakpatroon
Pater Redmund, haakpatroon

Wil je meer zien van deze grappige kleurrijke creaties?

Neem eens een kijkje op Facebook: Oenieboe 

Of op de website van llse: Oenieboe

Wil je graag een interview met een andere ontwerp(st)er lezen? Laat het me weten en ik ga kijken of ik deze ontwerp(st)er een paar vragen mag stellen!

Reactie plaatsen

Reacties

Ilse Willems
2 jaar geleden

Dank je wel! Het was voor mij een eer! Het interview is prachtig geworden.

Nelleke
2 jaar geleden

Wat een leuk intervieuw, fijn dat ik dit mocht lezen .
Hopelijk komen er nog veel mooie patroontjes .en hopelijk vind je weer leuk werk .
Fijne dag .

Joke Langenhof
2 jaar geleden

Wat een leuk interview
Leuk om te weten wie Oenieboe is
Het blijven mijn favoriete knuffels

Wilma Sprengers
2 jaar geleden

Wat leuk om de ontwerpster op deze manier te leren kennen

Carla
2 jaar geleden

Wat een mooi verhaal en wat een prachtige ontwerpen. Ik vind de clown en de pater geweldig. Opa en oma heb ik al.

Wilma Moonen
2 jaar geleden

Wat een super mooi interview😊ik kende Ilse al maar ken haar nu nog beter. Je maakt zo’n mooie haakpatronen 🥰 succes met alles wat je nog gaat maken en doen🍀🍀🍀

Gerda
2 jaar geleden

Bedankt voor het mooie interview, ik heb het met volle interesse gelezen. Het deed me deugd nu ook een beeld te hebben van de creatieve duizendpoot die zovelen gelukkig maakt met haar mooie creaties. Dikke proficiat. 💞

Thissen Nellie
2 jaar geleden

Wat een leuk verhaal en dan zo dicht bij in weert

Christine Francken
2 jaar geleden

Heel mooi interview....leuk om te lezen.
Zo mooi geschreven wat er verteld is....ik zat precies bij in t publiek 🥰
Proficiat CB's Creations en Oenieboe

Sandra Knoester
2 jaar geleden

Superleuk interview en ook heel leuk om jou als ontwerpster te leren kennen. Want ik hou er van patronen te haken die niet in een hokje passen hihi.
Wens je echt jouw droombaan toe en zal er vast van komen want mensen als jij kunnen ze hier heel goed gebruiken.

jacqueline Simons
2 jaar geleden

Wat een leuk interview. En wie weet komt je droom nog wel eens uit. 👍😘

Ann Vermeent
7 maanden geleden

Wat een leuk interview! Succes met al je dromen. Ik hoop dat je nog veel inspiratie krijgt voor nieuwe patronen, ze zijn namelijk erg leuk!

Patricia wagenaer
7 maanden geleden

Mooi interview
Ik ben fan van de mooie ontwerpen

Jacqueline Rozen
7 maanden geleden

Wat een heerlijk interview om te lezen🙂