Het beste garen om amigurumi te haken

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 12:00
Wat is het beste garen om amigurumi te haken?

Wat is het beste garen om amigurumi te haken?

Amigurumi als decoratie of als knuffel om mee te spelen?

Je neemt een bolletje garen en een haaknaald en je kunt elk project haken dat je wilt? Is het echt zo simpel? Bijna!

Om amigurumi te haken heb je de keus uit een heleboel verschillende soorten garen. Het hangt een beetje af wat je met jouw amigurumi wilt gaan doen, welk garen je het beste kunt gebruiken. Ga je voor een amigurumi als decoratie of een leuke knuffel om mee te spelen?

 

Daarom eerst een uiteenzetting wat amigurumi nu eigenlijk is en welke verschillende soorten garen er zijn. Op basis daarvan kun je bepalen welk soort garen je het beste kunt gebruiken.

 

Amigurumi

Het woord amigurumi komt uit Japan (編み包み). Het is een samenstelling van de woorden “ami” (gehaakt of gebreid) en “nuigurumi” (gevuld speelgoed/knuffel). Vrij vertaald is een amigurumi een gebreide of gehaakte knuffel. Van oorsprong zijn het kleine knuffeltjes met een uiterlijk dat kinderen aanspreekt en bedoeld om mee te spelen. Als we het over amigurumi hebben dan bedoelen we meestal gehaakte creaties zoals poppen en dieren, maar amigurumi kan dus net zo goed gebreid zijn.

Knuffels haken

Maar een amigurumi is allang niet meer alleen het schattige beertje waar mee geknuffeld kan worden. Natuurlijk zijn beren en andere dieren, met en zonder kleding, nog steeds erg populair. Niets is leuker om voor een kindje zijn of haar favoriete dier te haken.

 

Je kunt het eigenlijk niet zo gek bedenken of het is er ook in een amigurumi/gehaakte versie. Wat dacht je van allerlei groenten, fruit en andere lekkernijen zoals taartjes en pizza’s?!

 

Er worden ook steeds meer amigurumi’s gemaakt en ontworpen die als decoratie dienen. Dit zijn vaak “poppen” of “dieren” met een frame van ijzerdraad of elektriciteitsdraad in het lichaam. Er kan ook mee gespeeld worden (wel heel voorzichtig), maar niet mee geknuffeld. Maar het hoofddoel is om ze mooi neer te zetten!

 

Neem bijvoorbeeld mijn Chef Antoine. Antoine heeft een frame van elektriciteitsdraad in zijn lichaam en staat leuk in elke keuken als decoratie. Maak je hem zonder frame dan kan er beter mee gespeeld worden.

Hij is ook ideaal om cadeau te geven aan iemand die verzot is op koken en/of bakken. Zo is Chef Antoine ook in Restaurant Dis in Veghel beland ter ere van hun 5-jarig bestaan. Uiteraard in de kleuren van het restaurant.

Soorten Garen

Ik zal 4 soorten garen benoemen. Er zijn er nog wel meer, maar deze 4 worden het meeste gebruikt om amigurumi’s mee te haken.

 

Acryl garen

Acryl garen is synthetisch garen, dus niet gemaakt van natuurlijke materialen. Het is kleurvaster en lichter dan natuurlijk garen zoals katoen. Acryl garen is erg zacht, vormvast en lekker warm. Een ander voordeel van acryl garen is dat het aantrekkelijker geprijsd is dan de andere garens.

Acryl is wat rekbaarder dan bijvoorbeeld katoen, daar zul je wel rekening mee moeten houden bij het vullen van een amigurumi.

Wat ik erg leuk vind aan acrylgaren is dat je het kunt op- en uitborstelen met een ijzeren kattenborstel. Je krijgt dan een leuk pluizig effect. Borstel je acryl garen heel goed uit, dan kun je er ook een mooie baard van maken! Er is ook acryl garen met wat langer haar, dat is helemaal leuk om een fluffy effect mee te creëren.

 

Acryl garen is er in diverse diktes, dus pas daar jouw haaknaald op aan. Een aantal voorbeelden zijn Royal en Supersoft van Zeeman of Special DK van Stylecraft, maar elk merk heeft een aantal acryl garens in het assortiment zitten.

IJsbrand de Beer is gehaakt met acryl garen.

Garen met een acryl/katoen mix

Een populaire samenstelling in garen is een mix van acryl met katoen. In deze garens zijn de beste kwaliteiten van acryl en katoen garen samengevoegd. Deze garens zijn lekker zacht, licht, sterk en vormvast door de toevoeging van katoen. Je kunt je haaksteken strak op elkaar haken, zodat het vullen ook goed gaat. Ook deze garens zijn er in verschillende diktes, zodat je daar met de keuze van jouw haaknaald rekening mee moet houden.

 

Voorbeelden van deze garens zijn Scheepjes Stone Washed, Scheepjes River Washed en Durable Cosy Fine. Maar ook voor deze mix geldt, dat elk merk er een aantal in het assortiment heeft.

Simsala en Bim zijn gehaakt met Stone Washed garen.

Katoen garen

Katoen is een natuurlijk product. Het is een sterk, hypoallergeen, slijtvast en duurzaam garen.

Katoen wordt vaak gekozen voor het haken van amigurumi’s, omdat je het zo mooi strak kunt haken. Het is verkrijgbaar in enorm veel kleuren en de meeste merken kun je samen gebruiken in één project.

Er is 100% katoenen garen en gemerceriseerd 100% katoen. Gemerceriseerd wil zeggen dat het katoen behandeld is, waardoor het zachter wordt, meer gaat glimmen en niet splijt.

Katoen is wel een stuk zwaarder dan acryl garen, waardoor een groot project best wel wat gewicht kan krijgen.

 

Er zijn heel veel voorbeelden van merken op te noemen zoals Durable Coral, Yarn and Color Must Have, Lammy Yarns Rio en Scheepjes Catona om er een paar te noemen.

Ent gehaakt met katoen garen, met wat accenten van fluffy garen

Sokkenwol

Sokkenwol is er in diverse soorten en samenstellingen. Sokkenwol is een speciaal garen dat extra sterk en slijtvast is, door de toevoeging van polyamide. Ook sokkenwol is in diverse diktes te koop en wordt in steeds meer kleuren op de markt gebracht.

Je kunt met sokkenwol niet alleen sokken breien en haken, maar ook het maken van amigurumi’s is heel leuk van sokkenwol. Je gebruikt dan vaak het dunne sokkenwol met een dunnere haaknaald, waardoor je een leuk, lief knuffeltje krijgt. Sokkenwol is zeer geschikt om knuffels van te haken, maar een pop haken met sokkenwol is minder geschikt.

Durable heeft veel kleuren sokkenwol in het assortiment onder de naam Durable Soqs, tegenwoordig is daar ook de Durable Soqs Tweed bij gekomen. Met het tweed effect kun je hele stoere en hele lieve knuffels haken. Maar er zijn meerdere merken die sokkenwol verkopen.

Hondje Tanja gehaakt met Stone Washed garen (links) en Sokkenwol (rechts)

Welke Amigurumi past bij welk garen?

Natuurlijk heeft de keuze van garen ook te maken met persoonlijke voorkeur, maar wil je graag weten welk garen bij welk project past, dan is de onderstaande tabel een handige manier om het even snel op te zoeken.

Welk amigurumi past bij welk garen?

Met welk garen haak jij het liefst?

Op mijn Facebookpagina CB’s Creations stel ik onder het kopje “Yarn Topics” elke maand een vraag. Ook de volgende vraag kwam voorbij: Met welk garen haak jij het liefst?

Veel van de dames die een antwoord op mijn vraag hebben gegeven haken amigurumi. Uit de antwoorden komt een duidelijke voorkeur naar voren in de keuze van garen om amigurumi te haken, zoals je in het cirkeldiagram kunt zien.

Met welk garen haak jij het liefst?

Welk garen is het beste om Amigurumi te haken? Conclusie:

Ik kan dus met zekerheid concluderen dat katoen garen het meest gebruikte en meest geschikte garen is om amigurumi mee te haken!

 

En jij? Met welk garen haak jij het liefst?

Vind het haakproject dat bij je past!

 

Je weet nu welk garen bij welk soort project past, maar wat nu als je nog niet weet wat je wilt gaan haken?

Dan heb ik de oplossing voor je! Ik heb een Haak Quiz voor je, waarmee je precies weet welk project perfect bij je past!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.